Soya fasulyesi, yüksek protein içeren ve sağlığa birçok faydası olan bir besindir. Özellikle, hayvansal protein tercih etmeyenler için sağlıklı bir protein kaynağıdır. “Yüksek Topuklar” ekibi olarak sizler için soya fasulyesi hakkında bilinmeyenleri derledik. Soya fasulyesinin faydaları nelerdir?Soya fasulyesinin zararı var mı? Öğrenmek için hemen okumaya başlayın…
Soya fasulyesinin faydaları nelerdir?
Soya fasulyesi, yıllardır en çok tercih edilen besinlerden biridir. Sağlık için çok faydalı olan soya fasulyesi, vejetaryenler ve vegan beslenen kişiler için de iyi bir protein kaynağı. Kanserden kolesterole pek çok konuda faydası olan soya fasulyesini tüketmeden önce bazı konulara dikkat etmek gerekir. Aksi takdirde, birtakım sağlık sorunlarıyla karşılaşabilirsiniz. Şimdi, gelelim soya fasulyesinin faydalarına…
Soya fasulyesi metabolizmayı hızlandırır!
Proteinler, metabolizma hızında artış gösterir. Hücrelerin sağlıklı olmasını ve büyümesini sağlarlar. Özellikle vejetaryen ve veganlar için protein alımı son derece zordur. Bu nedenle, hayvansal ürünlerden elde edilen protein soya fasulyesinden sağlanır. Böylece, metabolizmayı da olumlu etkiler.
Soya fasulyesi kanseri önler!
Soya fasulyesi, protein deposu olmasının yanı sıra güçlü bir antioksidandır. Antioksidanlar, vücutta tehlike yaratan unsurların yok olması için faydalıdırlar. Sağlıklı hücrelerin, kanser hücrelerine dönüşmesine engel olurlar. Ayrıca soya fasulyesindeki lif, sindirimi kolaylaştırır. Mide ve bağırsakta oluşabilecek kanser riskini azaltır.
Soya fasulyesi kalbin dostudur!
Soya fasulyesi, doymamış ve sağlıklı yağ içerir. Kolesterolü düşürür. Kalp krizi ve felç riskini azaltır. Ayrıca soya fasulyesinde, sağlıklı bir kalp için gerekli olan belirli yağ asitleri bulunmaktadır. Bu yağ asitleri, kas fonksiyonlarını düzenler ve kan basıncı seviyesini korumaya yardımcı olur.
Kemik sağlığı için soya fasulyesi
Soya fasulyesi, vitamin ve mineral bakımından zengin bir besindir. Kalsiyum, magnezyum, bakır, selenyum ve çinko içerir. Bu mineraller, kemik sağlığı için çok önemlidir. Yeni kemiklerin büyümesine yardımcı olurlar ve kemiklerin iyileşme sürecinin hızlandırırlar. Soya fasulyesi tüketmek, osteoporoz rahatsızlığına engel olmak için iyi bir çözümdür.
Soya fasulyesi diyabete faydalıdır!
Diyabet, gün geçtikçe artan bir rahatsızlıktır. Soya fasulyesi, insülin seviyesini dengeleyerek, diyabeti önler veya kontrol altına alır. Böylece, karaciğer ve kalp fonksiyonlarını geliştirir.
Soya fasulyesi menopoz için faydalıdır!
Soya fasulyesi, dişi üreme sisteminin temel bileşenlerine benzer bileşenlere sahiptir . Bu bileşenler sayesinde menopoz döneminde yaşanan östrojen azalması çok fazla hissedilmez. Ayrıca, menopozla birlikte yaşanan mide bulantısı, sıcak basması gibi belirtiler hafifler. Soya fasulyesi tüketerek, menopoz dönemini daha kolay hale getirmek mümkündür.
Soya fasulyesi sindirime yardımcıdır!
Lif, beslenme için gerekli ve önemli unsurlardan biridir. Sindirim sisteminin sağlıklı çalışabilmesi için life ihtiyacı vardır. Soya fasulyesi de içeriğindeki lif sayesinde sindirim sistemine fayda sağlar. Kabızlık, hazımsızlık gibi sorunların önüne geçer. Hatta sindirimle ilgili oluşabilecek ciddi hastalıklara da engel olur.
Soya fasulyesi kilo aldırır mı?
Soya fasulyesi, iştah bastırma özelliğine sahiptir. Aynı zamanda şişkinlik yapmaz. Obezite riskini azaltır. Ancak tüketirken miktarına dikkat etmek gerekir. Soya fasulyesi, besin değeri açısından zengin bir besin olduğu için çok tüketildiğinde kilo artışına neden olabilir. Kilo almak veya vermek isteyen kişiler için uygun bir besindir. Sağlıklı yağ içerir, yüksek kolesterol içermez.
Soya fasulyesi zararlı mı?
Soya fasulyesinin sağlığa faydalarından bahsettik. Ancak, soya fasulyesi günümüzde çok fazla tüketilmesine rağmen bazı sağlık sorunlarını da tetikleyebilir. Tüketirken bazı konulara dikkat etmekte fayda vardır:
- Soya fasulyesinde östrojene benzer bileşikler olduğu için, fazla tüketilirse özellikle erkeklerde hormonal dengesizlikler meydana gelebilir. Yine erkeklerde kısırlığa, cinsel işlev bozukluğuna, sperm sayısında azalmaya neden olabilir. Kesin bir bilgiler olmamakla beraber konuyla ilgili araştırmalar hala devam etmektedir.
- Soya fasulyesinin içinde bulunan bazı bileşikler, tiroit bezinin işleyişini bozabilir ve guatr rahatsızlığına neden olabilir. Hormonların düzenli işleyişine de olumsuz etki etmiş olur.