Renklerine göre besinlerin faydaları var!

0

Dengeli beslenmek ve sağlıklı besinler tüketmek bağışıklık sistemi için çok önemli. Meyve ve sebzeleri tüketirken çeşitlilik yaratmak gerekir. Çünkü, farklı renklerde besinlerden alacağınız vitamin ve mineraller de farklı olur. Peki, hangi renk besin, neye iyi gelir? “Yüksek Topuklar” ekibi olarak sizlere, renklerine göre besinlerin faydalarını sunuyoruz.

Hangi renk besin neye iyi gelir?

Yapılan araştırmalar, besinlerin renklerine göre fayda sağladığı konuların değiştiğini gösterdi. Sebze ve meyveler içerdikleri vitamin ve mineral sayesinde, kanserden yaşlanmaya pek çok konuda fayda sağlıyor. Ayrıca günlük tükettiğiniz besinlerin renklerindeki çeşitlilik sağlıklı yaşam için büyük önem taşır. O halde, hangi renk besin, neye iyi gelir sorusunun cevabına gelelim…

Kırmızı renkli meyve ve sebzeler 

Bitkisel kimyasal olan flavonoidleri içeren kırmızı renkli besinler, sindirim, solunum sistemi, kalp hastalıkları, nörolojik hastalıklar ve bazı kanser türleri üzerinde faydalı etkilere sahiptir. Kırmızı pancar, kırmızı lahana bu bileşiklerin en fazla olduğu besinlerdir. Domates, nar, kuşburnu, böğürtlen, ahududu, vişne, çilek, karpuz C vitamini bakımından zengin olanlardır. Bu besinler, bağışıklık sistemini güçlendirir, enfeksiyonlara karşı direnmenize yardımcıdır, kansere karşı korur. Aynı zamanda güçlü antioksidanlardır. C vitamini, demir kalsiyum gibi mineralleri ve B1 vitaminin vücutta kullanımını artırır. Domates, kuşburnu ve karpuz likopen içerir. Likopen, kanser ve kalp-damar hastalıklarını önler. Kırmızı erik, kırmızı elma gibi meyveler ise potasyum açısından zengindir.

Mor renkli meyve ve sebzeler 

Mor renkli besinler, yaşlanma karşıtıdır ve enerji verir. Böğürtlen, patlıcan, üzüm, erik ve yaban mersini gibi mor renkli besinler, cilde ışıltı verir ve yaşlanmayı geciktirici özelliğe sahip besinlerdir. Aynı zamanda hafızayı güçlendirirler ve kalp hastalıkları riskini azaltırlar.

Yeşil renkli meyve ve sebzeler 

Yeşil renkli besinler, C vitamini, posa, uçucu yağlar içerirler. Ispanak, pazı, maydanoz, marul, nane, tere, roka, asma yaprağı, yeşil biber C vitamini ve diyet posası açısından zengin olan yeşil besinlerdir. Uçucu yağlar içeren yeşil besinler ise, nane, kekik, adaçayı, maydanoz, dereotu, rezene gibi bitkilerdir. Yüksek tansiyon, solunum-sindirim sistemi rahatsızlıkları, kalp hastalıkları ve bazı kanser türlerinin oluşumu için son derece faydalıdırlar. Zengin vitamin, mineral ve posa içerdikleri için yeşil meyve ve sebzeleri sofralarınızdan eksik etmeyin.

Sarı ve turuncu renkli meyve ve sebzeler 

Sarı ve turuncu renkli besinler, A vitamini bakımından son derece zengindir. Havuç, kayısı, bal kabağı, turunçgiller bu besinlerin başında gelir. A vitamini, görme duyusu için çok önemli bir vitamindir. Aynı zamanda, bağışıklık sistemini güçlendirir, enfeksiyonlara karşı direnci artırır ve kansere karşı koruyucudur. Özellikle kış aylarında rahatça bulunabilen turuncu besinleri sık sık tüketmenin sağlığa çok faydası vardır. Portakal, mandalina ve greyfurt gibi turunçgilleri meyve olarak mutlaka tüketmek gerekir. Ayrıca, bu turunçgillerin içerdiği yoğun posadan yararlanmak istiyorsanız, suyunu sıkmak yerine meyvenin kendisini yemelisiniz. Böylece bağırsak sağlığınızı korur ve kabızlık sorununun önüne geçmiş olursunuz. Havuç ve bal kabağı da, şeker kullanılmadan tüketildiği takdirde, içerdikleri vitamin ve mineraller sağlığınıza katkıda bulunur.

Beyaz renkli meyve ve sebzeler 

Sarımsak, soğan, turp, kereviz, lahana, karnabahar beyaz renkli sebzelerdendir. Beyaz renkli sebzeler, kükürtlü bileşikler içerir. Bu bileşikler, mide kanseri başta olmak üzere birçok kanserin oluşma riskini azaltır, gastrit, ülser gibi mide rahatsızlıklarına iyi gelir, vücuda zarar veren maddeleri etkisiz hale getirir, yüksek tansiyonu ve kan kolesterolünü dengeler, bağışıklık sistemini güçlendirir. Meyve olarak beyaz üzüm, içerisinde bulunan madde sayesinde, antibakteriyel, antiviral, antioksidan özelliğe sahiptir. Aynı zamanda, kansere karşı koruyucudur ve yaşlanmayı geciktirir. Beyaz besinlerin çoğunu kış aylarında tüketmek mümkün. Bu besinleri tüketirken sağlıklı pişirme teknikleri tercih etmenlisiniz. Kızartma yerine haşlama veya ızgara tercih ederseniz, besin değerlerini korumuş olursunuz.

 

Leave A Reply

Your email address will not be published.