Vücudun sistemsel hareketlerini kontrol eden ana yöneticiler hormonlardır. Kadınların doğurganlığını yani adet kanamalarının gerçekleştirilmesini ve sağlıklı bir şekilde devamlılığının korunmasında etkin rol oynamaktadır. Bu nedenle kadınların üreme sağlığının en net göstergesi de adet döngüleridir. Bu dönemlerde fizyolojik olarak bazı değişimler görülmektedir. Vajinal akıntı, alt karın ağrısı, vücut ısısında artma ve azalma, ruh hali gibi çeşitli hormon odaklı değişimler izlenmektedir. Ancak bu durum normal olarak adlandırılsa da, bazı hastalıların ürünü olarak bu düzenli değişim aşamalarında farklılık meydana gelebilmektedir. Adet takvimi de kadınların sağlıklı doğurganlık özelliğinin devamlılığını koruma ve kontrol etme amacı ile takip etme programıdır. Yani adet kanamalarının belirgin özelliklerini ve semptomlarını içeren detaylı bir not etme sistemidir. Bu sayede adet kanamalarında yaşanan anormal durumlar kolayca saptanabilirken, doktor muayenesi ile teşhis ve tedavi imkanı sağlamaktadır. Özetleyecek olursak; Adet takvimi hormonal sistemi takip etme amacı ile adet gününü, belirtilerini, miktarını ve süresini içeren yardımcı bir rehber niteliğindedir.
Adet takvimi nasıl tutulur?
Kadınların üreme sağlığını takip etme ve kontrol altında tutmak için yararlanılan en önemli not etme aracıdır. Bu nedenle rutin adet kanamaları hakkında doğru ve kesin bilgilerin not edilmesi gerekir. Takvimde yer alması gereken bilgiler; adet günü, süresi, miktarı ve belirtilerdir. Ayrıca bu dönemlerde vücudun yaşamış olduğu tüm değişimlerin not edilmesi gerekir. Ağrı durumu, kanama şiddeti ve normal değişimlerin yanı sıra düzenli adet kanamalarında yaşanan anormal değişimlerinde kayıt edilmesi gerekmektedir. Bu sayede belli bir süre sonra rutin adet kanamalarınız hakkında yeterli bilgiye sahip olabilirsiniz. Bunun dışında hamilelik elde etmek için ovulasyon (yumurtlama) günleri de bazal vücut ısısı ölçümleri ile elde edilebilir. Yumurtalama döngüsü genellikle adet kanamalarından 10-14 gün önce gerçekleşmektedir. Bu günlerde vücut ısısı 2 ile 3 derece artmaktadır. Bu bilgilerde adet takviminde yer alabilir ve gebelik şansının değerlendirilmesi amacı ile cinsel birliktelikle destelenebilir. Ancak henüz çocuk sahibi olmayı düşünmeyen kadınlar ise, özellikle bugünlerde korunma düzeyini arttırabilir.
Adet takviminizde yer alan bilgiler doğrultusunda adet gününüz, süreniz ve kanama yoğunluğunuzda yaşanan anormal durumları fark edebilirsiniz. Eğer rutin adet döngünüzde yaşanan anormal değişimler varsa, mutlaka uzman bir doktora başvurarak teşhis ve tedavi imkanından yararlanabilirsiniz. Ayrıca doktor muayenelerinizde adet takviminizin de bulunması teşhis açısında faydalı olacaktır.
Doktora başvurulması gereken durumlar nelerdir?
Adet takviminizde yer alan düzenli adet kanamalarınız ile ilgili fark edebileceğiniz anormal durumlarda mutlaka uzman bir doktora başvurmanız gerekir. Çünkü kadın hastalıklarının büyük bir kısmı adet kanamalarında yaşanan değişimlerle ortaya çıkmaktadır.
- Düzensiz, seyrek ve sık adet kanaması (21 günden kısa 38 günden uzun)
- Adet dönemleri dışındaki ara günlerde lekelenme tarzında kanama
- Adet süresinde ve miktarında değişiklik
- Aşırı kanamaya bağlı olarak günde 4-5 ped değiştirme ihtiyacı
- Anormal vajina akıntı (kokulu, renkli ve kaşıntı ile birlikte)
- Şiddetli pelvik ağrı
- PMS (adet dönemi öncesi sendrom) belirtilerinin şiddetli olması (anksiyet, depresyon) halinde gerekli araştırmanın ve tedavi seçeneklerinin değerlendirilmesi amacı ile adet takviminizle beraber uzman bir jinekoloğa başvurmanız önerilmektedir.