Sancılı adet dönemi hayatınızı olumsuz etkiliyorsa, uzman tavsiyeleriyle adet sancısından kurtulabilir, daha mutlu ve sağlıklı olabilirsiniz. Kadın Hastalıkları ve Doğum Bölümü’nden Op. Dr. Sibel Kaya, adet döneminde ilaç alımından, sağlıklı beslenmeye, kıyafet seçiminden egzersiz planlamasına kadar önemli noktalarda bilgi veriyor.
- Adet sancısı neden olur?
Kas dokusundan oluşmuş bir yapı olan rahim, kanama sırasında adet kanamasının çok aşırı olmaması ve kan kaybının kısıtlanması için bir miktar kasılır ve bu kasılmalar kişilerde ağrı hissi oluşturur. Ancak bu kasılmaların şiddeti bazı kadınlarda çok fazla olabilmektedir. Rahimde bölgesel olarak salgılanan ve bu kasılmaları sağlayan bazı maddeler bulunmaktadır. Özellikle adet döneminin ilk gününde bu maddenin aşırı miktarda salgılanması, kadınlarda bölgesel olarak ağrıya yol açmaktadır. İlk gün çok şiddetli olan bu ağrılar, ilerleyen günlerde giderek azalmakta ve daha önceki adet döneminde yumurtlamanın gerçekleştiğini göstermektedir.
- Adet sancısına spor iyi gelir mi?
Adet dönemi ağrıları psikolojik değil, aksine tamamen fizyolojiktir. Her kadında değişik derecelerde adet öncesi gerginlik sendromu görülebilmektedir. Adet dönemi öncesinde gerginlik sendromu ve adet sancısı için medikal yöntemler dışında başka yaklaşımlar da vardır. Meditasyon, yoga, egzersiz ve ayaklara sıcak uygulanmasının adet sancısına iyi geldiği gözlenmiştir.
[wp_ad_camp_2]
- Adet sancısına karşı neler yapılabilir?
Adet döneminde rahat kıyafetler giyilmesi ve sıcak uygulamaları da rahatlatıcı etkiye sahiptir. Bu dönemde doğru gıdalarla sağlıklı beslenme de öncelikli konulardandır. Günlük beslenme programında et, balık, yeşil yapraklı sebzeler, bakliyatlar gibi B vitamini açısından zengin besinlere yer verilebilir. Bunun dışında fındık, fıstık gibi yağlı tohumlar, yeşil yapraklı sebzeler, kepekli ekmek gibi magnezyum içeren besinler tüketilmesi de ağrıların azaltılmasına yardımcı olabilmektedir.
- Adet sancısı için hangi ilaç kullanılabilir?
Adet sancısının tedavisinde genellikle ağrı kesiciler kullanılmaktadır. Bu ilaçlar prostaglandin seviyesini etkilediği için ağrıyı azaltmaktadır. Kullanılan ağrı kesiciler ile kanama da bir miktar azalır fakat bunun hiçbir zararı yoktur. Kadınların ağrıyı yaşamak yerine ilaç kullanmaları önerilmektedir. Ağrı kesici kullanırken mutlaka doktor önerisi ile ilaç alınmalıdır. Arkadaş ve tanıdık tavsiyesi ile ilaç almak vücutta istenmeyen etkilere neden olabilir. Ayrıca hastanın kanaması çoksa, miyomları varsa ve çok şiddetli bir adet sancısı hissediyorsa, bu hastalara tedavi olarak hormonlu spiral verilebilir. Böylelikle hastada hem miyomun büyümesi engellenir ve kanama azaltılır hem de adet sancıları kısmen rahatlatılır.
- Şiddetli adet sancısı için ne yapılmalı?
Şiddetli adet sancılarında, jinekolojik muayene yapılması önerilmektedir. Yapılacak jinekolojik değerlendirmeyle altta yatan başka rahatsızlıkların ortaya çıkması sağlanır. Hastanın detaylı olarak muayene edilmesiyle, herhangi bir enfeksiyonu ya da kistinin olup olmadığı anlaşılır. Muayenede kan ve idrar tahlilleri yapılmalı, ultrason tetkikleri ihmal edilmemelidir. Açıklanamayan şiddetli ağrıları olan hastalarda hiçbir şekilde çözüm bulunamadıysa laparoskopik işleme başvurulur. Laparoskopik yolla hastada miyomlar varsa alınır, medikal yöntemlerle bir bulgu saptanmasa bile şiddetli adet sancısının nedeni bulunabilir.
Adet sancısı hakkında verdiği uzman bilgileri için Op. Dr. Sibel Kaya’ya teşekkür ederiz.